“Боротися треба не з наслідком, а з тіньовою економікою,” - банкір про обмеження НБУ на перекази

НБУ таки обмежило перекази з картки на картку на півроку.

З 1 жовтня фізичні особи зможуть перераховувати один одному не більше, як 150 000 грн на місяць. Таким чином хочуть запобігти відмиванню коштів і тіньовій економіці. Регулятор запевняє: обмеження жодним чином не повпливає на отримання зарплат і не заважатиме діяльності волонтерів. 

Наскільки реальні шанси домогтись, щоб вже у травні в Україні не залишилось жодного “криптера”, який приховує свої доходи і нечесного перед податковою казино? Журналісти The Gambler поспілкувались про це із банкіром Ігорем Львовом.

Ігоре, ініціативу про обмеження на суму переказів між фізособами обговорювали кілька місяців. Що стало вирішальним у прийнятті рішення?

Нарада керівників всіх провідних банків була ще у січні цього року. У тому числі і з цього питання. Ще тоді думки розділилися, в тому числі, і в НБУ. Більшість сказали, що цей захід взагалі не дасть нічого. Слово “взагалі” тут – ключове.

“Не дасть нічого”, тому що багато обхідних шляхів?

Розумієте, боротися треба не з наслідком, а з тіньовою економікою. Я навів десять способів обійти закон на нараді. Один із таких, наприклад: я піду до 10 банків, відкрию картки, покладу туди по 150 тисяч гривень. Ну, якщо я не піду, то я заплачу вам 100 гривень, я піду до дружини, заплачу по 100 грн родичам, брату, сину, свату, тестю та скажу: "Слухай, раз на місяць ти переводиш 150 тисяч гривень". Мені достатньо знайти 20 таких дропів.

Ми починаємо з кінця. Як перевіряють платежі найбільші системи переказів? Так, на українському ринку вони практично не працюють, але ось як вони роблять: із США Іванов перерахував Петрову 100 доларів. Ну, ок. А от за тиждень знову сто доларів. І вони вже на цьому етапі запитують: переказ Іванова до Петрова, це переказ родичів? Тобто з’ясовує банк в першу чергу для себе: яке відношення має Іванов до Петрова? Так, в принципі він (Іванов) нічого не порушив, але вже є формальний пункт фінансового моніторингу. Бо ця операція вже напівтіньова.

І на ці всі операції і в НБУ є спеціальний департамент, який називається Департамент фінансового моніторингу, який має пряме завдання перевіряти всі ці тіньові операції та блокувати їх. А інша річ, що цього ми не маємо.

Часто експерти називають ідентифікаційний код способом боротьби з тіньовими операціями. Мовляв, саме за ним можна відстежувати фіноперації людини у кількох банках одночасно.

Дивіться: я прийшов до Ощадбанку, чи в якийсь інший банк. Я відправив 150 тисяч гривень. А за тиждень я в цьому ж банку відправив 150 000 гривень. Ну, ось питання: хто в цьому конкретному хоча б банку контролюватиме? Я вже не говорю про те, якщо я піду в інший банк! Я ж навіть не ускладнюю! Ви ж розумієте, ніхто нічого не розуміє у банках. Для того, щоб щось обмежити, треба розуміти, як це робити! Немає механізму втілення: як воно буде діяти.

Як думаєте, чи пов’язано невдоволення зі сторони працівників банків з тим, що це ще і своєрідний ризик втратити крупних клієнтів? 

Зовсім ні. Клієнти як були, так і залишатимуться. Припустимо, у мене раніше він перераховував півмільйона гривень, а зараз буде по 150 000 грн. Ну, піде він відкриє в інший банк карту, в другий, у третій. Це приблизно з тієї опери, коли були обмеження на купівлю валюти. Одна людина пішла до одного пункту, до іншого, до третього, але розміняла всю необхідну суму. Так, як їй треба. В даному випадку всі банкіри кажуть: ЦІ НІЧОГО НЕ ДАСТЬ!

ПІДПИСАТИСЯ НА НАШ ТЕЛЕГРАМ

Ще новини про гральний бізнес України та світу: 

“Якщо депутати захочуть”. Експерт назвав умову, за якої припиняться “дропи”

“Дванадцять апостолів” Гетманцева. Та їхні ролі в українській економіці

Податкові лещата, або чи планували для легального грального бізнесу вигідні умови? 

The Gambler - новини українського азарту

The Gambler - це інсайдерська інформація про проблеми, з якими стикається молодий ринок легальних азартних ігор в Україні. Легальний азарт - це захист гравців, соціальна відповідальність, дотримання закону, інвестиції та надходження до бюджету країни. Хто намагається знищити легальний азарт, прикриваючись благими намірами?

The Gambler - це боротьба з «чорними» гральними залами, які заробляють на людському горі та нищать економіку країни. Розкриємо всі схеми нелегалів разом!

До новин