Діамантова система онлайн-моніторингу. Як за три роки ДСОМ “подорожчала” на 56 мільйонів?

Вартість створення Державної системи онлайн моніторингу зросла в 10 разів.

Таку цікаву деталь помітила команда Інституту законодавчих ідей. Співробітники установи на постійній основі роблять цікаві розбори щодо того, куди йдуть гроші з Фондів міністерств. В тому числі тих, де є донорські гроші. Серед запитів до Мінцифри був і цей, від КРАІЛ - на 62 мільйони гривень. Рівно стільки попросили у Комісії на створення незалежної системи моніторингу грошей в азартних іграх.

“В 2021 на цю ж систему Комісії треба було лише 5,4 млн грн - в 10 разів менше. В 2021 торги не відбулися. І вже у 2023 році пропозиція від КРАІЛ на цю ж систему зростає до 62 млн грн. Як так? Ми аналізуємо, куди ідуть гроші із Фондів міністерств, в тому числі, де є міжнародні донорські гроші. Так і знайшли ці запити на десятки мільйонів, які надійшли до Мінцифри від КРАІЛ. Ми підняли всю тендерну документацію та обгрунтування за 2021 і 2023 роки і виявили, що технічні вимоги залишилися майже незмінними. А ціна зросла в 10 разів!” - написала на своїй сторінці у Facebook виконавча директорка Інституту законодавчих ідей Мартина Богуславець.

Державна система онлайн-моніторингу - болюча тема як для Мінцифри, на яке поклали контроль над її створенням, так і для учасників ринку. Організатори грального бізнесу чекають на неї вже кілька років, адже перед тим, як її запустять, мають ухвалити законопроект 2713-д.

Це документ, який нарешті врегулює усі нюанси зі сплати податків легальними операторами. Ці податкові зміни також залучать мільярди гривень інвестицій від іноземних організаторів бізнесу, яких відсутність прозорого механізму сплати податків наразі відлякує навіть більше, аніж воєнні дії в країні.

Чому на папері система онлайн-моніторингу так подорожчала за  три роки - поки досі невідомо. У Мінцифри за вимогою співробітників Інституту законодавчих ідей обіцяли розібратись з усім, та й взагалі - дати “добро” лише після того, як вартість створення ДСОМ буде детально обгрунтована. У коментаторів, які висловили свою думку під публікацією Мартини Богуславець, теж є своя думка на рахунок того, чому додалося 56 мільйонів. Так, юрист та експерт в сфері антикорупційної політики Олександр Лємєнов зрозуміло натякнув на відкритий намір співробітників, які дотичні до процесу, збагатитись на створенні системи.

Утім, на думку відомого в медіа економіста Юрія Гайдая, який теж прокоментував пост з цією новиною, нова вартість у понад 60 мільйонів - абсолютно реальна. Але причини цього досить-таки неприємні. Мовляв, коли систему тільки розробили, її кошторис планували “покрити” з чорних грошей, отриманих від російського грального бізнесу - з відповідними наслідками і результатами.

ПІДПИСАТИСЯ НА НАШ ТЕЛЕГРАМ

Ще новини грального бізнесу України: 

Заспівали в унісон. У Мінцифри радіють, що у Податковому комітеті дали добро ліквідувати КРАІЛ

Вкид, схожий на правду? Гравці “Космолот” повідомляють про масові блокування транзакцій

Більше мільйона на руки. Стали відоми зарплати членів КРАІЛ

The Gambler - новини українського азарту

The Gambler - це інсайдерська інформація про проблеми, з якими стикається молодий ринок легальних азартних ігор в Україні. Легальний азарт - це захист гравців, соціальна відповідальність, дотримання закону, інвестиції та надходження до бюджету країни. Хто намагається знищити легальний азарт, прикриваючись благими намірами?

The Gambler - це боротьба з «чорними» гральними залами, які заробляють на людському горі та нищать економіку країни. Розкриємо всі схеми нелегалів разом!

До новин