Офшорні історії. Чим відлякує і водночас вабить Кіпр?

Місце реєстрації активів - офшорна зона. Саме так починаються більшість розслідувань про кінцевих бенефіціарів, в тому числі, великих гральних компаній. Наразі серед працюючих в Україні кінцевих бенефіціарів в офшорних зонах мають GGbet (Гібралтар і Мальта), Вулкан Казино (Британські Віргінські острови), Слотокінг (Кюрасао) та VBet. Останні - кінцевих бенефіціарів мають на Кіпрі.

Журналісти The Gambler розпитали у економістів про всі особливості бізнесу у офшорах. Як реагує суспільство на таку строфу у біографії компанії: добре це чи погано?

Кіпр: податковий рай

Територія з найбільш вигідними для ведення бізнесу умовами. В буквальному перекладі з англійської, off-shore - той, що віддалений від берега. Та країна, яку будь-хто пригадає першою, якщо пригадати поняття офшору - Кіпр. Хоча український уряд не визнає Кіпр офшорною зоною: у грудні торік зі списку таких зон країну прибрали. 

“Всі офшорні зони створювалися на депресивних територіях. На територіях, де нічого не зростало, жодних корисних копалин, не було жодних перспектив, особливо після того це загострилося, коли Північний Кіпр захопила Туреччина і з Кіпру почали різко йти інвестори, які вкладали в туризм та рекреацію. Виявилося так, що людям, які живуть на Кіпрі нема за що купувати продукти харчування, почали тікати відпочиваючі. Для Кіпру це був єдиний шлях, щоб якимось чином знайти засоби для існування своєї країни,”  - розповідає економіст Олег Пензин.

По факту, офшорний Кіпр  - просто спеціальне законодавство, яке дає змогу мінімізувати доходи. Кіпрський міжнародний трастовий режим дозволяє неподатковим резидентам Кіпру створити траст на Кіпрі. Це угода, відповідно до якої власність передається якійсь особі або особам, які керують нею на користь іншої особи або осіб (бенефіціарів).

У 2021 році Кіпр, аби не потрапити в “сіру зону”, повністю імплементував положення 5-ї Директиви ЄС про боротьбу з відмиванням грошей 2018/843 і створив реєстр бенефіціарних власників експрес-трастів і подібних організацій, який адмініструється Кіпрською комісією з цінних паперів і бірж («CySEC»). Там впроваджені всі процедури фінмоніторингу, але це все одно лишає Кіпр у списку держав, де реєструвати бізнес вигідно.

“Ця система дуже зручна для ведення бізнесу. Особливо, коли бізнес знаходиться за межами Кіпра. Там доволі низька ставка корпоративного податку, яка 12,5 (податок на прибуток). Вони змушені будуть підняти, бо організація, яка об’єднує найбільші економіки світу встановила, що ставка корпоративного податку має бути не менше 15%. Але при цьому є багато інших виключень: не оподатковуються дивіденди, не оподатковуються винагороди за інтелектуальну власність і так далі. Тобто це механізм, який можна просто виводити в гроші туди,” - каже Борис Кушнірук, економіст.

Як наслідок сьогодні, всі дані про засновників та власників акцій знаходяться у відкритому доступі. Також один з “виходів з зони комфорту” - пункт, що управління та контроль за діяльністю фірми повинні здійснюватися на території Кіпру. Компанія має відкрити банківський рахунок у країні. І принаймні одна з довірених осіб повинна бути податковим резидентом Кіпру протягом усього життя Трасту. Інші особливості ведення бізнесу на Кіпрі грають на руку бізнесу на всі 100%.

“Кіпр - країна Євросоюзу. Вона дотримується всіх вимог. Питання в тому, що на Кіпрі дуже гарно налагоджена система реєстрації корпоративних прав, судова система та банківська, яка дозволяє працювати впевнено. Наша проблема в строкатості судової практики, яка передбачає, що саме тут, в Україні - вести бізнес тяжко. А от на Кіпрі такого немає, немає ризику, що у тебе відберуть бізнес…” - каже економіст Борис Кушнірук.

Кіпр: репутаційні ризики

Те, що компанія має у офшорі частину зареєстрованих бізнесів або і взагалі - там її основа, це не проблема і не шкодить її репутації у спільноті великого бізнесу, кажуть фахівці.

“З погляду податкових органів наявність коштів на Кіпрі – шлях оптимізації податків. Це природно - ухилення від податків. І на це страждає сьогодні дуже багато компаній у світі. Є податкові зони, які дозволяють Microsoft, Coca-Cola, Apple і Tesla оптимізувати податки,” - Олег Пензін, економіст.

Інша справа - сприйняття такого факту, як реєстрація на Кіпрі платниками податків. У обговореннях на таких рівнях завжди відчувається “негативний відтінок”, особливо коли стосується мешканців країн Євросоюзу.

“На сьогоднішній момент весь світ сплачує податки. Ви, напевно, знаєте, що будь-який європеєць за цент вдавиться. Кожен європеєць жорстко контролює, куди йдуть його податки. І держава дуже чітко звітує, куди вона спрямовує ці гроші. Дуже високі вимоги щодо соціального спрямування цих коштів. Крупна організація, яка не сплачує податки… Уявіть собі ставлення європейського платника податків, який працює на цю організацію, який очікує, що з її податків йому виплачуватимуть соцвиплати, а йому кажуть: соцвиплат не буде, бо організація, на яку ти працював – оптимізувала податки і не платила їх…Уявіть його ставлення,” - Олег Пензін, економіст.

Кіпр: реакція на війну

Внаслідок повномасштабного вторгнення росії в Україну місцева влада Кіпру взялася розслідувати обхід обмежень щодо Росії. Діяльністю російських олігархів на Кіпрі зацікавилося і Федеральне бюро розслідувань (ФБР) США. Результат всього цього - щонайменше десять російських компаній вирішили покинути Кіпр. У серпні оголосили про вихід найбільший російський виробник транспорту “Трансмашхолдинг” і онлайн-рітейлер Ozon. У листопаді переїхати з Кіпру вирішили дискаунтер Fix Price і постачальник медичних послуг United Medical Group. Наприкінці минулого року про плани покинути острів заявили в підприємстві Etalon Group, а також у TCS Group Holding — це головна компанія “Тінькофф-банку”.

І хоч масштаби відтоку капіталу з Росії на Кіпр у попередні роки були величезними (2021 рік прямі інвестиції - 46 млрд доларів), керівництво країни вперто стоїть на позиції боротись з ухиленням від санкцій або їхнім обходом.

Президент країни Нікос Христодулідіс неодноразово заявляв, що терпимість до всіх громадян і компаній, які так чи інакше допомагають Російській Федерації, буде нульовою.

ПІДПИСАТИСЯ НА НАШ ТЕЛЕГРАМ

Ще новини про гральний бізнес України і світу: 

Діамантова система онлайн-моніторингу. Як за три роки ДСОМ “подорожчала” на 56 мільйонів? 

Заспівали в унісон. У Мінцифри радіють, що у Податковому комітеті дали добро ліквідувати КРАІЛ

“Крім злості самого бійця - нічого не відбудеться”, - інтерв'ю з психологом про ігроманію в ЗСУ

The Gambler - новини українського азарту

The Gambler - це інсайдерська інформація про проблеми, з якими стикається молодий ринок легальних азартних ігор в Україні. Легальний азарт - це захист гравців, соціальна відповідальність, дотримання закону, інвестиції та надходження до бюджету країни. Хто намагається знищити легальний азарт, прикриваючись благими намірами?

The Gambler - це боротьба з «чорними» гральними залами, які заробляють на людському горі та нищать економіку країни. Розкриємо всі схеми нелегалів разом!

До новин