Податкова система без аналогів у світі. Як в Україні збирають рекордні відрахування з грального бізнесу?

Більше 7 мільярдів гривень податків сплатив за 10 місяців цього року гральний бізнес. Сума вдесятеро більша, ніж за весь минулий рік. І в 37 разів вища за податки, сплачені легалами 2021-го. Такою інформацією поділився заступник голови комітету ВР з питань фінансів, митної та податкової політики Ярослав Желізняк. Наратив подається з гордістю, в найкращих традиціях любителів “зіграти на нервах” за допомогою делікатної теми гемблінгу. Перемогу над бізнесом, який для чогось легалізували, вкидають у маси регулярно. На ділі - маскують за нею все те, що не робиться або робиться задля вигоди чиновників.

“Виписують вони не по 2-3 мільйони, а на десятки мільйонів. Йдеться про 60-70 мільйонів, усю виручку, помножену на 150% вони хочуть забрати. Вони і два місяці тому перевіряли і перевіряють зараз, все дуже важко там” - це цитата з інтерв’ю власника мережі гральних залів для видання Gaming Capital у червні. 

У матеріалі представник ринку прогнозував смерть легалам за 5 місяців. І схоже, саме зараз ми є свідками процесу, який запустився ще рік тому.

УКАЗ ПЕРЕВІРИТИ РЕТЕЛЬНО

Будуть штрафи і кримінальні справи - сказав як відрізав у одному з інтерв’ю голова податкового комітету ВР Данило Гетманцев у листопаді торік. Мав на увазі учасників ринку, які працюють в обхід і платять частково, або зовсім не платять.

За слова - відповів. У січні правоохоронці раптом викрили масштабну схему міскодингу, яка допомагала обходити податки. Там були замішані оператори грального ринку разом із банками. На початку березня боротьба з нелегальним гемблінгом зачепила криптовалютні біржі і учасники торгових майданчиків не змогли більше користуватись своїми торговими рахунками. І в тому ж березні вибуховою новиною для ринку і гравців стали санкції для компанії Parimatch. За два роки роботи сплатила компанія 850 млн грн податків. Але, судячи з усього, вирішальним став саме факт співпраці з росією, про що після накладення санкції писав і Гетманцев у своєму Телеграмі.

Після Parimatch з ланцюгів на представників бізнесу спустили фіскалів. Інакше не скажеш, адже у наземних закладах по всій країні почались перевірки. Діло податківці мали до усього: починачи від програмного забезпечення, закінчуючи кодами, яких не вистачає на чеках. У вузьких колах власники грального бізнесу обговорювали вказівку від самого Гетманцева. Абсурд ситуації визнавали і самі працівники ДПС, які іноді з’являлись в одному закладі кілька разів на місяць. Суми штрафів стартували з десятків мільйонів, але то був лише початок.

КУПИВ ЛІЦЕНЗІЮ? ГОТУЙСЯ ДО СУДУ

За “перемогою”, яку подають у Податковому комітеті криється сніговий шар з проблем, який за роки легалізації грального бізнесу став величезних об’ємів. Так звані “керманичі” галузі майстерно маніпулюють на темі “війни”. Тут вони борються з компаніями, які мають коріння в рф, там - з неплатниками податків, які начебто крадуть у народу. На ділі, система побудована так, щоб у ручному режимі регулювати, хто за найбільший донат у кишеню чиновника матиме гарну репутацію. 

Як інакше пояснити, що досі за три роки у відповідальних за це відомствах так і не посприяли створенню Державної системи онлайн моніторингу, яка б дозволила мати докази “чесної гри” обох сторін: і держави, і операторів? Підтверджує цю теорію і досі не проголосований, єдиний закон про Податки для гемблінгу 2713-д, який би розставив крапки над “і” і вирішив ситуацію з неплатниками правомірно.

Утім поки “подовжувати повідець”, на якому тримають всіх учасників ринку, які за шалені кошти придбали ліцензії і пристали на всі вимоги законодавства, у ВР і Кабміні - не поспішають. Як і боротись з наймогутнішою в Європі, а то й у світі імперією нелегальних гральних бізнесів, бо це ще одне додаткове джерело доходу. Про існування цілих мереж наземних гральних залів знає кожен мешканець будь-якого крупного міста, вони розташовані у прохідних місцях і діють на очах у поліції. Окрема тема - існування тисяч нелегальних сайтів, де роблять ставки українці і які можна було би прикрити за один день. Це все - не на часі.

Тим часом в українських судах росте кількість позовів від все тих же легалів, штрафи - уже мільярдні. За словами юристів, у Актах перевірок, які, до речі, недоступні широкому загалу, претензії в більшості випадків - безпідставні, а значить, і потенціал виграти справи - великий. Як і вірогідність того, що кінець “епохи самоврядування” за вигаданими правилами вже близько. Головне, аби до того часу ринок встояв. І кількість тих, хто готові працювати офіційно, з платами за ліцензії і за правилами держави не зійшла нанівець.

Не забувайте підписуватися на наш Телеграм: чим більше людей знають про проблеми, тим простіше їх вирішити!

Ще ексклюзивів від The Gambler:

“Я НЕ ВІРЮ СВОЇМ ОЧАМ, МОЇ ВИБОРЦІ НЕ ВІРЯТЬ СВОЇМ ОЧАМ”, - МИКОЛА ТИЩЕНКО ОГОЛОСИВ ВІЙНУ НЕЛЕГАЛАМ

МІНІ-РОЗСЛІДУВАННЯ? УРЯД ПРОТИ PIN-UP, ЛОВІТЬ ІНСАЙД

The Gambler - новини українського азарту

The Gambler - це інсайдерська інформація про проблеми, з якими стикається молодий ринок легальних азартних ігор в Україні. Легальний азарт - це захист гравців, соціальна відповідальність, дотримання закону, інвестиції та надходження до бюджету країни. Хто намагається знищити легальний азарт, прикриваючись благими намірами?

The Gambler - це боротьба з «чорними» гральними залами, які заробляють на людському горі та нищать економіку країни. Розкриємо всі схеми нелегалів разом!

До новин