“Якщо депутати захочуть”. Експерт назвав умову, за якої припиняться “дропи”

Шахраї, нелегальні онлайн-казино, контрабандисти і навіть російські спецслужби купують у звичайних українців платіжні картки для незаконних платежів і відмивання величезних сум коштів. Це основна причина, чому з серпня Національний банк України вирішив ввести обмеження на перекази з картки на картку.

“Дропів” (людей, які за гонорар дають свої картки та доступ до банківських рахунків третім особам) регулятор нарахував по всій Україні близько 80-ти тисяч. На минулому засіданні ТСК податкового комітету по дропам стала відома ще одна цікава цифра. Мовляв, один “дроп” пропускає через себе 2-2,5 млн гривень на рік.

Як мали б допомогти обмеження від Нацбанку? Найголовніша теза: коли на P2P будуть обмеження на вихідні платежі до 100 000 грн на місяць, сума від махінацій зменшиться в два рази. По-друге, для замовників залучення “дропів” - подорожчає, бо тим, хто захоче відмити кошти, замість одного “дропа” доведеться купувати кілька. 

Долучені до розробки ініціативи про обмеження експерти пропонували створити спеціальний реєстр. Мовляв, для обміну інформації між банками такий є.

А от з покараннями у нас - як завжди біда. Закони переписувати доведеться грунтовно, адже зараз банк має право продовжувати співпрацю з людиною, яка виявилась дропом. Такий клієнт дає йому заробити на комісіях, то навіщо його втрачати? Інша справа, коли з реєстру, який призначений для обміну інформацією між банками, людина потраплятиме у базу правоохоронців і нестиме за “дроперство” кримінальну відповідальність.Чи наважаться на такий крок законотворці - досі незрозуміло.

Фіналізувати обмеження Р2Р-переказів для фізичних осіб у Нацбанку мали б вже. Голова НБУ Андрій Пишний у останньому інтерв’ю “Економічній правді” заявляв, що рішення справді важке, адже на початку було багато критики зі сторони суспільства.

"Градус обговорення знизився. Це означає, що ми органічно підходимо до ухвалення того рішення, яке Національний банк комунікував. Так чи інакше, для створення додаткових інструментів для більш ефективної боротьби зі схемами "дропів" потрібні також зміни до законодавства. Отже, нам потрібно йти у парламент. Там ми повинні бути готовими до відповідного рішення та дискусії", – зазначив Пишний. 

Економіст Борис Кушнірук в ексклюзивному коментарі для The Gambler заявив, що механізм і справді може бути ефективним. По-перше, для боротьби із шахрайством, коли з громадян виманюють кошти і перекидають їх за секунду на різні рахунки, щоб “кінці у воду”. По-друге, для детального податкового моніторингу доходів, чому б ні?

“З одного боку те, що у нас з секунди в секунду може робитись переказ, це -перевага. Ти можеш попросити у друга і він тобі за хвилину переказує. Але це породжує багато можливостей для шахрайства, тому що за декілька хвилин гроші з рахунку, які переказали - будуть виведені. Їх зняли в готівку і спіймати шахраїв - неможливо. Питання шахрайства - одна площина. Питання податків - друга площина. Національний банк дійсно може разом з податківцями вимагати установлення контролю за коштами фізичних осіб, чого б не дуже громадянам хотілось би. Це має плюси для держави, але мінуси для громадян, в першу чергу для їх приватності. Але держава в цьому випадку може встановити контроль за доходами. Так, можна зробити так, щоб вам встановили контроль за всіма рахунками. Ви ж, як фізична особа, маєте ідентифікаційний код податковий. Він унікальний, він належить вам і закріплений за всіма рахунками вашими. Які б операції ви не проводили - якщо банки зобов’яжуть всі транзакції надавати податківцям, то скільки б у вас не було рахунків, податківці бачитимуть ваші всі надходження. Це зробити дуже легко, як тільки запровадять законодавчі зміни. Як тільки зобов’яжуть банки передавати всі дані про операції приватних осіб, повідомляти податківців, ви одразу отримаєте ситуацію, коли вони це будуть робити… Інша справа - чи захочуть самі депутати приймати це?”

ПІДПИСАТИСЯ НА НАШ ТЕЛЕГРАМ

Ще новини про гральний бізнес України та світу: 

“Дванадцять апостолів” Гетманцева. Та їхні ролі в українській економіці

Податкові лещата, або чи планували для легального грального бізнесу вигідні умови? 

В Уряді заговорили про податки, але ігорка знов не у списку тем

The Gambler - новини українського азарту

The Gambler - це інсайдерська інформація про проблеми, з якими стикається молодий ринок легальних азартних ігор в Україні. Легальний азарт - це захист гравців, соціальна відповідальність, дотримання закону, інвестиції та надходження до бюджету країни. Хто намагається знищити легальний азарт, прикриваючись благими намірами?

The Gambler - це боротьба з «чорними» гральними залами, які заробляють на людському горі та нищать економіку країни. Розкриємо всі схеми нелегалів разом!

До новин